Новини

ВОЛЯ: ЕНЕРГИЙНИТЕ НАПИТКИ ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ЗА ПРОДАЖБА НА ЛИЦА ПОД 18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
Енергийните напитки да бъдат забранени за продажба на лица под 18-годишна възраст. Такава поправка в Закона за здравето внесе в парламента ВОЛЯ. Предвижда се продавачите да изискват документ за самоличност на лице, за което се съмняват, че не е пълнолетно.
Освен това ВОЛЯ настоява енергийни напитки да не се продават в помещения на или в рамките на 50 метра от всяка входна точка на учебни заведения, с изключение на висши учебни заведения.
„Ние от ВОЛЯ не веднъж сме доказвали, че здравето на децата ни е наш основен приоритет. Ако енергийните напитки се забранят за продажба на лица под 18-годишна възраст, ще защитим и живота и здравето на българските деца“, коментира Полина Цанкова, вносител на законопроекта.
Тя припомни, че европейски и национални изследвания доказват, че енергийните напитки се консумират най-вече от деца и носят риск не само за здравето, но и за живота им. Според проучванията концентрацията на кофеин в енергийните напитки може да доведе до пристрастяване и хиперактивност, да насърчи тийнейджърите да опитат и наркотици. Учените твърдят, че рисковете при употреба са свързани и с нежелани ефекти като раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци. Има данни за приети деца в болница след прием на енергийни напитки със задух и сърцебиене.
В България данните за свръхконсумацията на енергийни напитки от деца е от далечната 201О г. Тогава е установено, че 25 на сто от гимназистите пият повече от 5 енергийни на напитки на седмица. Десет години по-късно, тези цифри със сигурност не са актуални, консумацията е скочила с пъти.