Новини

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗАКЪСНЯ ДА ПРЕДУПРЕДИ СВЕТА ЗА ВИРУСА
България трябва да настоява за проверка на работата на Световната здравна организация и ако наистина ръководството й е прикривало задаващата се зараза няколко седмици, ние също трябва да не плащаме повече или направо да излезем от нея. Явно тази организация и подобни други такива международни структури вече са се превърнали в огромни бюрократични гнезда само за усвояване на пари, без да е ясно чии интереси защитават! Това е позицията на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки по повод решението на САЩ да спрат членския си внос в СЗО и упреците на президента Тръмп, че организацията има лошо управление и че е прикривала данни, с което е подвела правителствата на държавите.

„За какво плащаме над 100 хиляди долара членски внос годишно, ако в такъв труден момент не можем да разчитаме на коректността и подкрепата на организацията”, коментира зам.-председателят на НС.

Ще припомним, че СЗО излезе с предупреждение за заплахата в края на февруари, когато вече у нас имаше сформиран щаб, а в повече от 30 държави се съобщаваше за бързо разрастваща се епидемия. Преди това от организацията твърдяха, че не се налага да се спират полети, нито някакви специални мерки.

България е един от коректните членове на СЗО- ние сме платили авансово цялата си вноска за тази година още през декември 2019г. Справка в сайта на СЗО сочи, че Франция обикновено се издължава през март-април като вноската й за тази година все още не е платена. Германия плаща на две вноски в течение на годината. Италия също не бърза да плаща авансово, а го прави обикновено през пролетта. За тази година италианците обяснимо не са платили нищо, а дължат и за 2019г. САЩ имат разсрочен график, предвид и огромната сума, която дават – те го правят след като изтече календарната година. Неслучайно президентът Тръмп обяви, че спира финансирането след анализ на действията на СЗО за пандемията. САЩ е най-големият спонсор на организацията – държавата плаща стотици милиони долари.