Новини

ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ: БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОМНИ С ПРАГМАТИЧНИ ИДЕИ, КОИТО ЩЕ ПОДОБРЯТ ЖИВОТА НА ХОРАТА
Уважаема Г-жо Председател на Народното Събрание,
Уважаеми Дами и Господа Комисари,
Уважаеми Колеги,
Първо ми позволете да се обърна към нашите гости с Добре дошли в София! Надявам се вече да сте почувствали традиционното българско гостоприемство и срещите ви да са били ползотворни.
България достигна една от най-високите точки в историята си от периода след разрушаването на комунистическата система - да бъде председател на Обединена Европа. Като малка държава в Югоизточния край на Стария Континент, ние винаги сме искали да се върнем в европейското семейство, към което принадлежим исторически и духовно от векове. И преди 11 години успяхме. Сега ние се чувстваме у дома и сред близки приятели. Но имаме още много работа, за да може всеки един наш сънародник да почувства в ежедневието си ползите от това членство!
От вчера България има отличния шанс да покаже, че е пълноценен и равностоен член на Съюза. Вие знаете, че ние се гордеем с богата история, дала на света не едно откритие - като започнете от най-точния древен календар - прабългарския, и най-старото обработено злато на Земята - открито до моя роден град Варна, и стигнате компютъра, автоматичната скоростна кутия, електронния часовник, въздушната възглавница и още много други.
За съжаление обаче, днес България понася много негативи като най-слабата икономически, бедна и корумпирана държава в Европейския съюз. Голямата ни грижа е, че нашите родители не изживяват старините си по най-добрия начин, деца ни не получават тук образованието, което ни се иска, много наши отлични специалисти търсят реализация извън страната, а в същото време бизнесът вече изпитва глад за кадри. Цялото ни общество все още страда от бича на корупцията, контрабандата и картелите, с които се сблъскваме всеки ден, но и работим всеки ден, за да променим това.
Партия ВОЛЯ е единствената нова политическа сила в този парламент. Ние сме представени с най-малката парламентарна група, но нашето голямо предимство пред останалите е, че само ние не сме били част от управлението след падането на комунизма – период, който за много наши сънародници все още е синоним на задкулисно разграбване на държавата. Именно това ни задължава и ни дава сила да говорим истината, без страх и притеснение. Една от нашите основни политически позиции е, че не приемаме тези, които са създали и толерирали корупцията, които са допринесли за бедността, които са накарали народа си да оцелява години наред, да претендират да определят и бъдещето на България в 21 век. Ние считаме, че именно партия ВОЛЯ е естествен носител на това бъдеще в настоящия парламент. Затова използвам случая да ви уверя, че в наше лице европейските институции могат да имат един нов коректен партньор!
Нашите очаквания от следващите 6 месеца са да направим заедно с вас така, че Българското председателство да се запомни с полезни и най-вече практични идеи за подобряване на живота на всички европейски граждани. Прагматизмът в политиката и управлението е принцип, на който ние от партия ВОЛЯ особено много държим.
Много бих искал, когато това Председателство приключи, да запомните България не с Корупцията, Контрабандата и Картелите, не с бедността и протестите, а с добрите неща, които искаме да направим за нашия народ, а и за цяла Европа. Да си спомняте тези 180 дни не като един период, който така или иначе по реда на ротацията в Европейския съюз е трябвало да се случи, а като период, в който моята страна е добавила своя уникален принос в укрепването и развитието на Европейския съюз.
Благодаря за вниманието и на добър час!

*Цялото изказване на заместник-председателя на Народното събрание Веселин Марешки, който приветства с „Добре дошли” европейските комисари и изрази надежда, че проведените в София разговори са били ползотворни. Лидерът на ПП ВОЛЯ  Веселин Марешки  участва в среща с председателя на ЕК Жан- Клод Юнкер и Колегиума на европейските комисари.