Новини

МАРЕШКИ КЪМ МАРИН ЛЬО ПЕН: РЕФОРМАТА В ЕС Е НЕИЗБЕЖНА СЛЕД КРИЗАТА
Лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки изпрати благодарствено писмо до президента на френския Национален сбор г-жа Марин Льо Пен по повод отправените от нея думи на съпричастие към българския народ.

„На свой ред искам да предам нашата солидарност с френските ни приятели. Сега всички ние сме обединени в името на човешкия живот. Основната задача е да подсигуряваме нужните условия за лекарите, сестрите, за всички медицински работници. Аз ги наричам Бялата армия. Защото в момента именно те са на фронта в битка с един невидим враг и всички надежди на хората са отправени към тях”, пише Марешки.

Той подчертава, че в условия на извънредно положение трябва да бъдат подкрепени и онези, които осигуряват функционирането на икономиките на държавите, макар и в такъв ограничен мащаб. Веселин Марешки казва, че сега е моментът, в който истинският патриотизъм и силното лидерство ще се откроят и ще допринесат за това страните да преминат през кризата с минимални щети.

„В този смисъл, напълно споделям позицията Ви, че ръководителите на Европейския съюз показаха слабост, плахи действия, закъснели решения и липса на съпричастност. Кризата ни задължи да носим маски, но в същото време свали маските на псевдолидерите, показа неспособността им да са начело на европейската общност! Това за пореден път показа спешната необходимост от радикална реформа на Съюза – нещо, за което всички ние, партньорите от нашето европейско семейство, говорим отдавна. Очевидно това предстои след кризата и ние ще бъдем призвани да сме в авангарда на този исторически процес”, се казва в писмото на Веселин Марешки до Марин льо Пен. Той посочва, че следи внимателно събитията и във Франция, и в Италия, и че е убеден, че и там предстоят големи политически промени.

Лидерът на ВОЛЯ споделя в писмото си актуалните позиции на партията, които получиха широка обществена подкрепа –на първо място искането му за мораториум върху новите сделки за военна техника. ”Предвидени са разходи за над 1 милиард евро. В такъв тежък момент за българския народ и за икономиката, не можем да позволим подобен разход. Моето послание е, че първо трябва да „въоръжим” не друга, а Бялата армия- лекарите”, казва Марешки.

Той споделя с френските партньори на ВОЛЯ, че е настоял за проверка на работата на Световната здравна организация. „Това е поредната наднационална структура, която се е превърнала в бюрократично гнездо за милиарди, без да е ясно чии интереси защитава”, казва Марешки като подчертава, че СЗО закъсня да предупреди света. Нещо повече- има съмнения за укриване на информацията за вируса в продължение на седмици.

„Както се вижда, скъпа Марин, очаква ни много работа. Защото пред нас се изправя един нов свят, в който трябва да възтържествуват човешките права, справедливостта и солидарността! Радвам се, че по този път вървим заедно с Вас!”, се казва в писмото на Веселин Марешки до Марин льо Пен.

Ще припомним, че ВОЛЯ и Национален сбор са партньори в алианса „Идентичност и демокрация”, познат доскоро като Движение за Европа на нациите и свободите. Г-жа Марин льо Пен посети София два пъти, за да подкрепи ВОЛЯ и Марешки. Тя вече официално обяви кандидатурата си за президентския пост във Франция.