Новини

Марешки: Държавата сега трябва да въоръжи Бялата армия - медиците
„В момента държавата трябва да въоръжава с милиарди не друга, а Бялата армия на България– българските лекари и фармацевти, която води битката с коронавируса. Няма да го преборим със самолети“, заяви по Нова телевизия Веселин Марешки. Лидерът на ВОЛЯ и зам.-председател на НС припомни думите от великденската реч на папа Франциск, че „сега не е времето да се търгува с оръжие, харчейки огромен капитал, който би трябвало да бъде използван за лечението на хората и спасяването на човешкия живот“.
По повод случая с председателката на Българския фармацевтичен съюз, Марешки заяви, че има компетентни органи, които трябва да преценят дали с думите си е всявала паника сред обществото или не. Той беше категоричен, че се прави всичко възможно да не липсват лекарства в аптеките. Марешки цитира и гледната точка на друга организация- Съюза на българските фармацевти, разпространена тези дни, че не всички от гилдията ще затварят аптеки, за да протестират в подкрепа на Асена Стоименова.. По думите му, за фармацевтите в момента най-важно е да са на работните си места и да се погрижат за хората, а не да протестират по улиците.

Лидерът на ВОЛЯ посочи, че здравните мерки на правителството са добри и работят, но трябват по-адекватни икономически мерки. „Мярката 60/40 за някои бизнеси работи много добре, за други - средно, а за трети е абсолютно неработеща. Има затворени бизнеси, на които 60/40 не помага. За тях е необходимо да има безвъзмездни помощи”, допълни лидерът на ВОЛЯ. Той предложи да се раздават туристически ваучери на социално слаби хора и по този начин да се спаси летния сезон.

„Цял живот страдам от това, че по-рано от всички съзирам проблемите и процесите и като ги обявя, за някои изглеждат екстравагантно и нестандартно, но след това животът потвърждава това, което казвам. Същото стана и с предупреждението на ВОЛЯ още през февруари, че коронавирсът ще дойде и в България“, каза още в Марешки.